Paneer bhurji (bhurdzi) inaczej można powiedzieć Wegetariańska jajecznica, jest to fantastyczna i smaczna potrawa i robi się bardzo szybko, nie cały 20 minut i gotowy. Ja prawie co weekend to robię. Więc na co czekamy, zbieramy składniki i do dzieła.

Składniki:

  • Paneer 250 gram (Jak zrobić Paneer?)
  • Słodka papryka czerwona i żółta może być też zielona po 40 gram każda (drobno posiekana)
  • Cebula 2 szt (drobno posiekana)
  • Kminek cały 1 łyżeczka
  • Garam masala 1 łyżeczka
  • Kminek mielony 1 łyżeczka
  • Papryka ostra zielona 2 szt jak nie macie to 1/2 łyżeczka papryka chili cayenne
  • Pomidor 2 szt (drobno posiekany)
  • Kurkuma 1/2 łyżeczka
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Sól według smaku
  • Ząbki czosnku 5-6 szt (lub 1 łyżka stołowa pasty z czosnku)
  • Suszone liście kozieradki 1 łyżeczka (jak nie macie to nic złego nie stanie)
  • Ghee (masło klarowane) lub masło 3 łyżki stołowe (tu nie używajcie olej)

Krok 1: Dodajemy masło lub Ghee na patelni i czekamy aż będzie gorące.

20131222-233413.jpg

Krok 2: Dodajemy kminek cały, i czekamy aż zaczynają pękać.

20131222-233430.jpg

Krok 3: Dodajemy posiekany czosnek i mieszany do momentu czosnek straci swój surowe smak.

20131222-233444.jpg

Krok 4: Dodajemy kurkumy i mieszamy przez parę sekund.

20131222-233456.jpg

Krok 5: Dodajemy posiekaną słodką paprykę nie ważny jaki kolor papryki macie :) i mieszamy przez 1-2 minute

20131222-233515.jpg

Krok 6: Dodajemy cebule i dodajemy trochę sól żeby cebula szybciej gotowała. Mieszamy przez 1-2 minute

20131222-233531.jpg

Krok 7: Dodajemy zielony ostry chilli. Jak nie macie to można dać czerwony chilli cayenne i mieszamy nie całą minutę.

20131222-233546.jpg

Krok 8: Dodajemy drobną pokrojony pomidory, i mieszamy przez 3-4 minute, aż pomidory będą lekko miękkie.

20131222-233601.jpg

Krok 9: Dodajemy mielony kminek i garam masala i mieszamy przez 1 minutę.

20131222-233619.jpg

Krok 10: Dodajemy tarte ser paneer, i bardzo i to bardzo delikatnie mieszamy przez 30 sekund i wyłączamy gaz.

20131222-233633.jpg

Krok 11: Dodajemy suszone liście kozieradki, mieszamy delikatnie przez 10 sekund.  Jak nie macie to możecie ominąć ten krok :)

20131222-233658.jpg

Krok 12:  Dekorujemy z świeża kolendrą i GOTOWY!  SMACZNEGO! można zjeść z roti lub parathe lub z chlebem tostowym.

20131222-233727.jpg