Pamiętam kiedy byłem mały to nie lubiłem zjeść zielony warzywa, ALE! palak (szpinak) paneer był jeden z potraw które uwielbiałem zjeść cały czas. Podzielę się dziś z wami jak ja to zrobię u siebie w domu.

Składniki:

  • Szpinak 250 gram
  • Paneer 200-250 gram (Jak zrobić paneer w domu)
  • Cebula 1 szt średni rozmiar
  • Pomidor 1 szt średni rozmiar
  • Proszku papryka chili cayenne 1 łyżeczka
  • Pasta z imbiru 1 łyżka stołowa
  • Ząbki czosnku 5-6 szt (lub 1 łyżka stołowa pasty z czosnku)
  • Olej lub ghee (klarowanego masła) 2 łyżki stołowe
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Proszku kolendry 1 1/2 łyżeczki
  • Mielony kminek 1 1/2 łyżeczki
  • Kminek cały 1 łyżeczka
  • Kardamon zielony 4-5 szt (lub mielony kardamon 1 łyżeczka)
  • Cynamon 2-3 lasek
  • Garam masala 1 łyżeczka
  • Mielona gałka muszkatołowa 1/2 łyżeczki
  • Suszone liście kozieradki 1 łyżeczka
  • Goździki 5-6 szt
  • Sól według smaku

Więc, jak już mamy te składniki, więc nie ma co czekać. Do dzieła! :)

Krok 1: Najpierw będziemy gotowali szpinak na gorącej wodzie przez 3-4 minuty. Uwaga, NIE przykrzyć garnka bo wtedy końcowy sos będzie miał piękny zielony kolor.

Gotować szpinak

Krok2: Mielić szpinak dodając 1/4 kubka wodę w blenderze, i zostawić na bok.

mielić szpinak dodając 1/4 kubka wodę

Krok 3: Dodajemy Olej z oliwek lub Ghee i czekamy aż będzie gorące, i dodamy kminek cały, kardamon, cynamon, goździki i mieszany przez 20-30 sekund.

Dodajemy do olej kminek, kardamon, cynamon, goździki

Krok 4: Dodajemy drobną posiekaną cebulę i po 2-3 minutach dodajemy pastę imbiru i czosnku i mieszany przez kolejny 2-3 minuty na średnim ogniu.

Dodajemy cebulę i po 2-3 minutach dodajemy pastę imbiru i czosnku

Krok 5: Dodajemy pomidor i mieszamy przez 3-4 minuty.

dodajemy pomidor

Krok 6: Dodajemy przeprawę oprócz garam masala, gałka muszkatołowa i sól bo te składniki damy prawie sam koniec. Mieszamy przez 3-4 minuty na średnim ogniu.

dodajemy przeprawę opróć garam masla i sól

Krok 7: Dodamy szpinak, obniżamy ognia do minimum i delikatnie mieszamy przez 4-5 minuty.

dodamy szpinak

Krok 8: Dodamy garam masala, gałka muszkatołowa i sól. Jeśli sos jest zbyt gęsty do nalewamy trochę wodę koło 50 ml więcej nie.

dodamy garam masla, gałka muszkatołowa i sól

Krok 9: Pokroimy paneer na kostkach i dodamy do sosu i mieszamy przez 3-4 minuty i Gotowe!

Dodać paneer

Krok 10: Gotowe i Serwować z paratha lub z ryżem :) SMACZNEGO!!

Gotowe i Serwować :)