Bardzo trudno jest kupić Paneer (Panir) Indyjski ser w Polsce. Ja paneer robię w domu i bardzo. jest to bardzo łatwy proces.

Składniki żeby zrobić 200-250 gram paneer:

  • 2 litry tłustego mleka. (ja mleko kupuje od rolników a teraz często korzystam mlekomaty tu możecie sprawdzić czy jest mlekomat u was www.mlekomaty.org) i nie używamy do zrobienia paneer mleko UHT.
  • sok z cytryny 6-7 łyżek lub ocet (Ja wolę używać ocet a sok z cytryny wolę zrobić lemoniadę po Indyjsku )

Krok 1: Mleko wlewam do dużego garnka na dużym ogniu. W momencie kiedy mleko zaczyna się gotować, wyłączamy ognia i wlewam sok z cytryny lub ocet. trzeba pamiętać żeby podczas wlewanie soku z cytryny lub ocet mieszać cały czas, aż zacznie wytwarzać się ser (grudki widocznie oddzielą się od serwatki).

nalacz mleko do garnka

dodadać sok z cytryny lub ocet

Trik 1: Jak nie ma tych grudki to dolewamy trochę więcej ocet lub sok z cytryny, ale nie przesadzić z ilością :)

Krok 2: Teraz bardzo i to bardzo ostrożnie przelewać całość do bardzo drobne sitko które położyliśmy gazy lub organza. Trzeba pamiętać że ze względu na zakwaszanie mleka octem, skrzep trzeba solidnie przepłukać.  Zostawić na jakiś czas, by cała serwatka odpłynęła. Przekładać ser do pojemnika, obciążać go na 1-2 godz.

formować

Krok 3: Gotowe i Smacznego! :)

gotowy

Trik 2: Jeśli chcecie żeby paneer był świeży to na miseczce nalać wodę i w tej wodzie położyć paneer i wkładać do lodówki. Taka można trzymać paneer do 2-3 dni nawet.