Dzień Dobry! Dziś pokaże wam jak można szybko ugotować Dal czyli soczewica po Indyjsku. Dal w Indiach jest gotowany praktycznie co dziennie, u mnie w domu ja gotuję dal co tydzień.

Składniki:

  • Czerwonej soczewicy 400 gram
  • Woda 500 ml
  • Posiekana duża cebula 1 szt
  • Czerwona papryczka chilli 1 szt
  • mielona papryka cayenne ½ łyżeczki
  • Posiekana świeża kolendra do dekoracji
  • Posiekany pomidory 2 szt
  • Ząbki czosnku posiekane 2-3 szt
  • Pasta imbiru 1 łyżeczkę
  • Mielona kolendra 1 1/2 łyżeczki
  • Ziaren kminek 1 łyżeczka
  • Kurkuma 1/2 łyżeczki
  • Garam Masala 1 łyżeczka
  • Masło do smażenia
  • Sol do smaku

Więc jak mamy te składniki to na co czekać? gotujemy! :)

Krok 1: Najpierw trzeba wypłukać soczewicy parę razy do momentu kiedy woda nie będzie mętna.

20130922-191859.jpg

 Krok 2: Po wypłukaniu wylewamy czystą wodę do soczewicy i zostawimy na 1 godzinę.

20130922-191922.jpg

Krok 3: Do garnka nalewamy wodę 500 ml i dodajemy trochę soli i  kurkumę.

20130922-191942.jpg

Krok 4: Jak woda zaczyna się gotować to dodajemy soczewicę bez wodę która była na miseczce.

20130922-192007.jpg

Krok5: Ten krok jest bardzo ważny, jak soczewica zacznie się ugotować to zaczyna wytwarzać piankę, tę pinkę musimy zbierać i  wyrzucić do zlewu.

20130922-192029.jpg

Krok 6: Po wywaleniu pianę dodajemy krojony pomidor, mieszamy  i ugotujemy przez 2-3 minuty.

20130922-192055.jpg

Krok 7: Jeśli soczewica jest zbyt słucha do nalewamy 1 kubek wodę i ugotujemy przez 3-4 minute. Mała uwaga, nie dajcie więcej wodę bo dal będzie wodnisty, no chyba że taki lubicie, ja osobiście nie lubię wodnisty dal :)

20130922-192125.jpg

Krok 8: Teraz musimy gotować mieszankę które na sam koniec dodajemy to soczewice, w Indiach do tej mieszanki mówi się Tardka. Do patelni dodajemy masło.

20130922-192143.jpg

Krok 9: Kiedy masło się roztopił to dodajemy najpierw ziarna kminku potem posiekaną cebulę, czosnku i imbiru, lekko smażymy do momentu cebula nie zmieni kolor do lekko brązowy.

20130922-192206.jpg

Krok 10: Potem dodajemy posiekano czerwono papryczkę chilli, mielona papryka cayenne, mielona kolendra, garam masala i mieszamy przez minutę.

20130922-192228.jpg

Krok 11: Kiedy tardka jest gotowa do dodajemy go do soczewicę i dodajemy sól według smaku i  delikatnie mieszamy przez 30 sekund, i zostawimy soczewicę na małym ogniu przez 2-3 minuty.

20130922-192308.jpg

Krok  12: Po 2-3 minutach nasz dal jest gotowy i można zjeść albo z ryżem basmati albo z Roti albo z Paratha albo sam bez niczego jako zupę, sam raz na takie jesienne dni :)

20130922-192331.jpg

Dekorować z kolendrą i cienkimi plasterkami imbiru i serwować, Smacznego! :))

20130922-164927.jpg