Ta potrawa jest bardzo popularna w śród wegetarianów, praktycznie na każdą imprezę w Indiach będzie butter paneer. Sos do tej potrawę robi się identycznie jak dla Butter Chicken (wersja dla mięsożerców)

Składniki:

  • 500 gram przecieru pomidorowego
  • Paneer 250-300 gram (jak zrobić paneer czyli Indyjski ser w domu)
  • Olej lub ghee (klarowanego masła) 1 1/2 łyżki stołowe dla sosu
  • 1 cebula (średni rozmiar) drobniutko posiekana.
  • Proszku papryka chili cayenne 1/2 łyżeczka
  • Garam Masala 1 łyżeczka
  • Proszku kolendry 1 1/2 łyżeczki
  • Pasta z imbiru 1/2 łyżka stołowa
  • Śmietana kwaśna (18%) 2 łyżeczki
  • Masło 20 gram
  • Cukru 1/2 łyżeczki
  • Suszone liście kozieradki 1/2 łyżeczka (opcjonalna)
  • Mielony kminek 1 1/2 łyżeczki
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Sól według smaku

Więc, jak już mamy te składniki, więc nie ma co czekać. Do dzieła! :)

Krok 1: Dodajemy Olej z oliwek lub Ghee i czekamy aż będzie gorące.
Dodajemy Olej z oliwek lub Ghee i czekamy aż będzie gorące.

Krok 2: Dodajemy drobną posiekaną cebule i masło, mieszamy i czekamy aż cebula będzie brązowa na małym ogniu żeby masła nie przepalić.

dodajemy cebule i masło

Trik 1: Dodajemy trochę sól, to powoduję że cebula szybko zaczyna stracić wodę i będzie gotowa szybciej :)

trochę sól

Krok 3: Dodajemy papryka chili cayenne, mielony kminek i proszku kolendry i mieszamy na małym ogniu przez 1-2 minuty

dodajemy masale

Krok 4: Dodajemy przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy i pokrywamy przez 4-5 minut.

dodajemy pomidorów

Krok 5: Dodajemy suszone liście kozieradki i mieszamy cały czas na małym ogniu żeby nie przepalić sos.

dodajemy suszone liście kozieradki

Krok 6: Kiedy sos jest prawie gotowy to dodajemy sól, garam masalę i cukier i mieszamy przez 1-2 minut.

dodajemy sól i garam masalę

Trik 2: Jak sos jest za gęsty to dolewamy trochę wodę 30-40ml (nie przesadzić z wodą).

dodajemy wodę

Krok 7: Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy sos.

dodajemy śmietanę

Krok 8: Wyciągamy przegotowany paneer kroimy na kostkach i dodajemy do sosu.

dodajemy paneer

Krok 9: Mieszamy delikatnie przez 4-5 minut.

mieszamy

Krok 10: Dodajemy świeżą kolendry i gotowe! :)

dodajemy kolendre

Krok 11: Serwować z ryżem basmati lub naan i dekorować z świeża kolendrą. Smacznego!

serwować