Kochani dziś z okazji Diwali mam dla was bardzo proste przepis na słodko, mam nadzieje że podoba się wam. HAPPY DIWALI!!!!!

Składniki:

  • 140 gram ghee lub masło klarowny
  • 250 gram Mąka z Ciecierzycy  tzw besan.
  • 250 gram cukier/ksylitol w pudru
  • 1 łyżeczka mielonego kardamonu
  • 1 łyżka stołowa grubo mielony orzechy włoskie lub pistacja

 

Krok 1: na patelni dodamy ghee i następnie doprowadzić do wrzenia.
20131103-145903.jpg

20131103-145918.jpg

Krok 2: A następnie zmniejszamy ogień i dodamy Besan, będziemy bardzo dobrze wymieszać aż do zmiany koloru i do tego besan zaczyna dać bardzo przyjemny orzechowy zapach i to będzie znak że besan jest gotowy.

20131103-145936.jpg

20131103-150003.jpg

20131103-150025.jpg

Krok 3: następnie dodajemy cukier/ksylitol pudrowy i wymieszamy dobrze.

20131103-150043.jpg

Krok 4: Jak cukier będzie dokładnie mieszany z besan, dodajemy mielony kardamon dobrze wymieszamy i od razu wyłączamy płomienia i pozostawimy całą mieszankę  do ostygnięcia na 10-15 minut.

20131103-150107.jpg

Krok 5: Na sam koniec dodajemy grubo mielony orzechy włoskie lub pistacja i mieszamy.

20131103-150132.jpg

Krok 6: następnie uformujemy ręcznie małe ladoo, i położymy ich na talerz.

20131103-150155.jpg

20131103-150209.jpg

Krok 7: posypujemy grubo mielony orzechy włoskie lub pistacja na ladoo żeby dekorować i odstawimy na lodowce na 1 godz. i gotowe

SMACZNEGO!!! :))

20131103-150232.jpg