Ahhhh Pokorde, jak jeszcze mieszkałem w Indiach to zawszy kiedy było chłodno i  deszczowo to pyszny pokorde były na menu w domu. w Polsce też już taką pogodę mamy, więc na co czekamy zróbmy pokorde! :)

Składniki:

  • 1 szklanka (250 gram) Mąki cieciorkowej
  •  Garam masala 1 ½ łyżeczki
  •  Proszku papryka chili cayenne 1 łyżeczka
  •  Chat masala 1 łyżeczka
  •  Kurkuma 1 łyżeczka
  •  Sól według smaku
  • Olej roślinny do smażenia (wystarczająca ilość do głębokiego smażenia)
  • Warzywa kalafior, ziemniaki

Składniki

Więc, jak już mamy te składniki, więc nie ma co czekać. Do dzieła! :)

Krok 1: Mieszamy mąkę, garam masalę, sól, paprykę cayenne i kurkumę. Chat masale nie mieszamy.

mieszamy składniki

Krok 2: Dodajemy odrobinę wodę po to żeby na początek zrobić gęsto pastę. to jest bardzo ważny bo wtedy nie będziecie mieli golutki z tej mąki.

dodajemy wodę

Tak wygląda gęsta pasta z mąki.

Tak wygląda gęsta pasta z mąki

Krok 3: Dodajemy więcej wodę ale UWAGA nie przysadzać z wodą bo chcemy że konsystencja była taka żeby mieszanka była lepka bo inaczej będziecie musieli dać więcej mąki żeby lepką konsystencję zyskać.

dodajemy więcej wodę

Tak wygląda dobra lepka konsystencja.

dobra konsystencja

Trik 1: Jak sprawdzić że olej już ma optymalną temperaturę, to jest proste dodajemy jedno kroplę tej miksturę do oleju a jeśli ono idzie na dno i powoli idzie do górę tzn że olej jeszcze nie jest gotowy. Jeśli kropla od razu idzie do górę tzn że mamy optymalną temperaturę i możemy smażyć pokorde.

testowanie olej

Krok 4: Dodajemy warzywa i  zaczynamy smażyć wooohoooooo!!!

dodajemy warzywa

Krok 4: Smażyć warzywa na głębokim tłuszczu do pół metek i potem i odkładamy na miseczce, jest to ważny bo wtedy końcowy rezultat mamy bardziej chrupiący pokorde.

smażyć warzywa do pół metek

Odkładamy pół gotowe pokorde na miseczce i czekamy 2-3 minuty.

odkładamy półgotowy pokorde

Krok 5: po 2-3 minutach jeszcze raz będziemy ich Smażyć przez 3-4 minuty.

gotowe

Krok 6: Gotowe, serwować i posypać chat masala, Smacznego!

serwować