Ta potrawa jest bardzo popularna w regionach Punjab i New Delhi. Normalnie palce lizać! Jest łatwo do wykonania, ale trzeba trochę czekać aż będzie gotowe. Będziemy potrzebowali składniki dla marynaty do kurczaka i składniki dla sosu.

Składniki na marynaty do kurczaka:

  • Kurczak 700 gram (wiadomo :))
  • Pasta z imbiru 1 łyżka stołowa
  • Ząbki czosnku 6-7 szt (lub 1 łyżka stołowa pasty z czosnku)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny

Składniki na sos:

  • 600 gram przecieru pomidorowego
  • Olej lub ghee (klarowanego masła) 1 1/2 łyżki stołowe dla sosu
  • Olej lub ghee (klarowanego masła) 2 łyżki stołowe do smażenia kurczaka
  • 1 cebula (średni rozmiar) drobniutko posiekana.
  • Proszku papryka chili cayenne 1/2 łyżeczka
  • Garam Masala 1 łyżeczka
  • Proszku kolendry 1 1/2 łyżeczki
  • Pasta z imbiru 1/2 łyżka stołowa
  • Śmietana kwaśna (18%) 2 łyżeczki
  • Masło 20 gram
  • Cukru 1/2 łyżeczki
  • Suszone liście kozieradki 1/2 łyżeczka (opcjonalna)
  • Mielony kminek 1 1/2 łyżeczki
  • Świeża kolendra do dekoracji
  • Sól według smaku

Jak już mamy te składniki, więc nie ma co czekać. Do dzieła! :)

Krok 1: Najpierw robimy marynaty do kurczaka, ale przed tym zdejmujemy skórę z kurczaka i zrobimy nacięcia na kawałki kurczaka jest to ważny żeby kurczak pochłonął smak marynaty i sosu aż do samej kości.

przygotowanie kawałki kurczaka

Krok 2: Wymieszamy wszystkie składniki marynaty z kurczakiem i odstawiamy do lodówki na przynajmniej 30 minut.

marynowany kuraczak

Teraz będziemy zrobili sos do kurczaka.

Krok 1: Dodajemy Olej z oliwek lub Ghee i czekamy aż będzie gorące.

Dodajemy Olej z oliwek lub Ghee i czekamy aż będzie gorące.

Krok 2: Dodajemy drobną posiekaną cebule i masło, mieszamy i czekamy aż cebula będzie brązowa na małym ogniu żeby masła nie przepalić.

dodajemy cebule i masło

Trik 1: Dodajemy trochę sól, to powoduję że cebula szybko zaczyna stracić wodę i będzie gotowa szybciej :)

trochę sól

Krok 3: Dodajemy papryka chili cayenne, mielony kminek i proszku kolendry i mieszamy na małym ogniu przez 1-2 minuty

dodajemy masale

Krok 4: Dodajemy przecieru pomidorowego i dokładnie mieszamy i pokrywamy przez 4-5 minut.

dodajemy pomidorów

Krok 5: Dodajemy suszone liście kozieradki i mieszamy cały czas na małym ogniu żeby nie przepalić sos.

dodajemy suszone liście kozieradki

Krok 6: Kiedy sos jest prawie gotowy to dodajemy sól, garam masalę i cukier i mieszamy przez 1-2 minut.

dodajemy sól i garam masalę

Trik 2: Jak sos jest za gęsty to dolewamy trochę wodę 30-40ml (nie przesadzić z wodą).

dodajemy wodę

Krok 7: Na koniec dodajemy śmietanę, mieszamy i odstawiamy sos.

dodajemy śmietanę

Teraz będziemy brali za smażenie marynowanego kurczaka.

Krok 1: Dodajemy olej lub ghee na patelnie i dodajemy kawałki kurczaka marynowanego i będziemy smażyć na średnim ogniu.

smażenia kurczaka

Krok 2: Po około 8-10 minut kawałki kurczaka będzie smażone, jak wiedzieć że kawałki kurczaka są gotowe? jak widać na zdjęciu że mięso oddziela się od kości, to znak że są już gotowe.

kurczak jest gotowe

Krok 3: Dodajemy kawałki kurczaka do sosu mieszamy przez 1-2 minuty dodajemy świeżą kolendry i gotowe! :)

IMG_6429

Krok 4: Serwować z ryżem basmati i dekorować z świeża kolendrą. Smacznego! :)

gotowe