Chapati jest jeden z chleb Indyjski które się robi na świeżo i zjada się praktycznie z każdym potraw. Dziś pokaże wam, jak ja to zrobię u siebie w domu.

Składniki:

  • kubek maki pszennej {(1 kubek to około 250 gram) Ja używam orkiszową}
  • Wodę (proporcja które ja używam do 100 gm mąki to 55 ml wodę)

Krok1: Do mąki dolewamy po woli wodę, wymieszać i zagnieść je dodając tyle wody, aby powstało miękkie ciastko.  Trzeba pamiętać Pże proporcja jest 100 gram mąki i 55 ml wodę, jeśli dajecie za dużo wodę to można zawsze dać więcej mąki :)

20130922-165013.jpg

20130922-165030.jpg

20130922-165059.jpg

Krok2: Odstawić na 20 minut, przykrywając wilgotnym materiałem. Jest to ważny wtedy podczas czekanie nasz ciasto nie będzie miało twardą skórkę.

odstawić na 20 minut

Krok3: Po 20 minutach wygniatamy ciasto ponownie przez 1-2 minut. Potem podzielamy na 6- 8 równych części. Rozwałkujemy w kształt okrągłego i przypieczemy chapati na suchej i bardzo gorącej patelni.

20130922-165242.jpg

Krok4: Kiedy nasz chapati zaczyna piec do delikatnie wciskamy z czystą ściereczką. Gdy obie strony staną się złotobrązowy tzn nasz chapati jest gotowe :)

IMG_8442

Smacznego!

IMG_8444