Paratha to  taki chleb Indyjski, które się robi na świeżo i  i zjada praktycznie z każdym potraw. jest i jest roti (chapati) czy naan. Dziś pokaże wam jak w domu można zrobić paratha.

Składniki na 6-8 placków:

  • kubek maki pszennej {(1 kubek to około 250 gram) Ja używam orkiszową }
  • 1 1/2 łyżki oleju
  •  Olej lub ghee do smażenia

Dobra jak już mamy te składniki to zaczynamy zrobić placki :)

Krok 1: Dodajemy 1 1/2 łyżki oleju do mąki. Wymieszać i zagnieść je dodając tyle wody, aby powstało miękkie ciastko. Proporcja jest 100 gram mąki i 55 ml wodę, jeśli dajecie za dużo wodę to można zawsze dać więcej mąki :)

dodajemy oleju do mąki

dolewamy wodę i mieszamy

zagnieść je dodając wodę aby powstało miękkie ciasto

Krok 2: odstawić na 20 minut, przykrywając wilgotnym materiałem. Jest to ważny wtedy podczas czekanie nasz ciasto nie będzie miało twardą skórkę.

odstawić na 20 minut

Krok 3: po 20 minutach wygniatamy ciasto ponownie przez 1-2 minut. Potem podzielamy na 6- 8 równych części.

podzielamy na 6-8 rownych czesci

Krok 4: Rozwałkujemy w kształt okrągłego czy kwadratowego placka czy na kształt mapę Świata ;) i przypieczemy prarathę na suchej i gorącej patelni.

przypiekać na suchej i gorącej patelni

Krok 5: Gdy obie strony staną się złotobrązowy, posmarujemy powierzchnie ghee lub olejem. rozcierając je spodem łyżeczki lub pędzlem,  ja osobiście używam pędzel silikonowy wtedy używam mnie ilości ghee lub oleju.

Gotowe :)

Krok 6: Gotowe i  można serwować z jajecznicą czy butter panner czy butter chicken czy gobi aloo

gotowe! serwować!